10 Feitjes die je nog niet wist over katten

10 Feitjes die je nog niet wist over katten

Katten zijn fascinerende wezens die al eeuwenlang de harten van mensen over de hele wereld veroveren. Met hun eigenzinnige persoonlijkheden, schattige snuitjes en behendige bewegingen zijn ze moeilijk te weerstaan. Maar wist je dat er achter die pluizige vacht nog veel meer interessante feiten schuilen? Hier zijn enkele leuke weetjes over katten die je misschien nog niet wist!

1. Katten hebben unieke neusafdrukken

Net zoals mensen unieke vingerafdrukken hebben, hebben katten unieke neusafdrukken. Elk kattenneusje heeft zijn eigen patroon van rimpels en bobbels, wat betekent dat geen twee neusafdrukken hetzelfde zijn. Deze unieke eigenschap kan zelfs worden gebruikt om katten te identificeren, vergelijkbaar met hoe vingerafdrukken bij mensen worden gebruikt.

2. Katten kunnen tot vijf keer hun eigen lichaamslengte springen

Als het op springen aankomt, zijn katten ware atleten. Ze kunnen verbazingwekkende hoogtes bereiken, vaak tot vijf keer hun eigen lichaamslengte. Dit komt door hun krachtige achterpoten en flexibele ruggengraat, waardoor ze met gemak op hoge kasten kunnen springen of van de ene naar de andere muur kunnen springen met elegante gratie.

3. De oren van katten kunnen 180 graden draaien

Katten hebben een ongelooflijk goed ontwikkeld gehoor, en een van hun verbazingwekkende eigenschappen is het vermogen om hun oren tot 180 graden te draaien. Hierdoor kunnen ze geluiden opvangen uit vrijwel elke richting, wat hen helpt bij het detecteren van prooien of het luisteren naar mogelijke gevaren in hun omgeving.

4. Sommige katten zijn allergisch voor mensen

Hoewel het niet zo vaak voorkomt als menselijke allergieën voor katten, kunnen katten zelf ook allergisch zijn voor mensen. Dit komt meestal door de huidschilfers en speeksel van mensen, die bij sommige katten een allergische reactie kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn deze gevallen zeldzaam en kunnen ze vaak worden beheerd met de juiste zorg en medicatie.

5. Katten hebben een derde ooglid

Naast hun gebruikelijke bovenste en onderste oogleden hebben katten ook een derde ooglid, ook wel het "knipvlies" genoemd. Dit dunne, doorschijnende membraan bevindt zich in de binnenste ooghoek en beschermt het oog tegen stof, puin en letsel. Het knipvlies kan ook gedeeltelijk over het oog worden getrokken om het vochtig te houden en te beschermen tijdens het jagen of vechten.

6. Katten zijn links- of rechtshandig

Net als mensen hebben katten vaak een voorkeur voor het gebruik van hun linker- of rechterpoot. Deze voorkeur kan worden waargenomen tijdens activiteiten zoals spelen, krabben of het vasthouden van speelgoed. Interessant genoeg zijn ongeveer 40% van de katten linkshandig, 40% rechtshandig en de overige 20% ambidexter, wat betekent dat ze beide poten even vaak gebruiken.

7. Katten hebben een sterk gevoel voor territorium

Katten zijn van nature territoriale wezens en markeren hun territorium met geurklieren op hun poten, gezicht en staart. Ze kunnen ook territoriaal gedrag vertonen door te spinnen, krabben of urine te sproeien. Dit helpt hen niet alleen om hun gebied af te bakenen, maar kan ook dienen als een vorm van communicatie met andere katten in de omgeving.

8. Katten kunnen perfect gezelschap zijn voor kinderen met autisme

Voor kinderen met autisme kunnen katten meer zijn dan alleen huisdieren - ze kunnen ook waardevolle metgezellen en bronnen van comfort zijn. Het rustgevende geluid van een spinnende kat en hun voorspelbare routine kunnen kalmerend werken voor kinderen met autisme, waardoor ze zich meer op hun gemak voelen en beter kunnen omgaan met sociale interacties.

9. Katten hebben een uitstekend nachtzicht

Hoewel katten overdag prima kunnen zien, zijn het eigenlijk nachtdieren met uitstekend nachtzicht. Dit komt door de speciale structuur van hun ogen, inclusief een laag cellen genaamd tapetum lucidum, die het licht dat door het netvlies is gegaan weerkaatst en de gevoeligheid voor licht verhoogt. Hierdoor kunnen katten zelfs in het donker zien en jagen op hun prooi.

10. Katten hebben een unieke manier om hun gevoelens te uiten

Als je goed oplet, kun je veel leren over de gemoedstoestand van een kat door naar zijn lichaamstaal te kijken. Van het trillen van hun staart tot het knijpen van hun ogen, katten hebben een scala aan manieren om hun gevoelens te uiten. Bijvoorbeeld, een trillende staart kan duiden op opwinding of irritatie, terwijl het kneden van hun poten kan wijzen op tevredenheid of comfort.

11. Katten communiceren met elkaar via geur

Naast miauwen en lichaamstaal communiceren katten ook via geuren. Ze hebben geurklieren op verschillende delen van hun lichaam, zoals hun kin, wangen en poten, waarmee ze geuren afgeven om hun territorium te markeren of om met andere katten te communiceren. Deze geuren dragen informatie over hun identiteit, hun gezondheid en zelfs hun gemoedstoestand.

12. Katten hebben een uniek slaappatroon

Hoewel katten bekend staan als dutjesliefhebbers, hebben ze eigenlijk een uniek slaappatroon. Ze brengen ongeveer 16 uur per dag slapend door, maar in tegenstelling tot mensen, hebben katten korte periodes van diepe slaap afgewisseld met korte dutjes. Dit stelt ze in staat om snel alert te zijn op mogelijke gevaren terwijl ze toch voldoende rust krijgen.

13. Katten kunnen jagen op meer dan 100 soorten dieren

Katten staan bekend als uitstekende jagers, en ze kunnen op een verrassend breed scala aan prooien jagen. Van muizen en vogels tot insecten en zelfs kleine reptielen, katten hebben de vaardigheden en instincten om verschillende soorten dieren te vangen. Dit komt door hun scherpe zintuigen, behendigheid en roofzuchtige natuur.

14. Katten hebben een voorkeur voor warme plekjes

Het is geen toeval dat katten vaak zonnige vensterbanken of gezellige hoekjes opzoeken om te dutten. Ze hebben een natuurlijke voorkeur voor warme plekjes vanwege hun oorsprong als woestijnbewoners. Warmte helpt hen niet alleen comfortabel te blijven, maar het kan ook helpen bij het verlichten van pijnlijke gewrichten of spieren, vooral bij oudere katten.

15. Katten zijn uitstekende jagers dankzij hun snorharen

De lange, stijve snorharen van katten zijn niet alleen schattig, maar ook uiterst functioneel. Deze snorharen, ook wel bekend als tastharen, helpen katten bij het navigeren in donkere omgevingen en bij het inschatten van de grootte en vorm van objecten. Ze fungeren als gevoelige sensoren, waardoor katten zelfs in het donker kunnen jagen met buitengewone precisie.


Ben jij meer een hondenpersoon? We hebben ook een lijst gemaakt met leuke weetjes over honden!

Terug naar blog