huis veilig maken voor hond

Maak je huis veilig voor je harige vriend: 7 tips voor hondenliefhebbers

Je hond is niet alleen een huisdier, maar ook een belangrijk lid van je familie. Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat je huis een veilige omgeving is voor je trouwe viervoeter. In dit artikel worden zeven praktische en gemakkelijke tips besproken om je huis hondvriendelijk en veilig te maken. Of je nu een nieuwe pup hebt of al jarenlang geniet van het gezelschap van je hond, deze tips zullen je helpen om een veilige omgeving te creëren waarin je hond zich op zijn gemak voelt.

Tip 1: Verberg gevaarlijke stoffen

Honden zijn nieuwsgierige wezens en kunnen gemakkelijk toegang krijgen tot gevaarlijke stoffen zoals schoonmaakmiddelen, medicijnen en giftige planten. Berg deze items op in kasten of hoge planken waar je hond niet bij kan. Gebruik ook kindersloten om te voorkomen dat je hond per ongeluk een kast opent.

Tip 2: Bescherm elektrische kabels

Honden kunnen kauwen op elektrische kabels, wat kan leiden tot elektrische schokken en ernstige verwondingen. Om dit te voorkomen, verberg of bundel je de kabels zodat ze buiten het bereik van je hond blijven. Je kunt ook speciale kabelbeschermers gebruiken om de kabels te beschermen.

Tip 3: Creëer een veilige zone

Het is belangrijk voor je hond om een veilige en rustige plek te hebben waar hij zich kan terugtrekken. Dit kan een bench, een speciale hondenkamer of een comfortabele hoek in de woonkamer zijn. Zorg ervoor dat deze ruimte altijd toegankelijk is voor je hond en vrij is van potentiële gevaren zoals scherpe voorwerpen of giftige planten.

Tip 4: Beveilig de tuin

Als je een tuin hebt, moet je ervoor zorgen dat deze veilig is voor je hond. Giftige planten moeten worden verwijderd en tuinchemicaliën moeten veilig worden opgeborgen. Zorg ook voor voldoende schaduw en drinkwater in de tuin, vooral tijdens warme zomerdagen. Controleer ook of er geen openingen in het hek zijn waar je hond doorheen kan ontsnappen. Wil je altijd kunnen zien waar je hond is? Dit kan met behulp van je AirTag in combinatie met onze AirTag hanger. Stop je Airtag in de AirTag hanger en bevestig deze aan de halsband van je hond om deze snel weer terug te vinden als ie er vandoor is gegaan.

Tip 5: Let op losse voorwerpen

Honden kunnen snel in de problemen komen als ze op kleine voorwerpen kauwen of ze inslikken. Houd kleine voorwerpen zoals speelgoed, knopen, naalden en elastiekjes buiten het bereik van je hond. Zorg er ook voor dat je hond geen toegang heeft tot vuilnisbakken waar hij mogelijk gevaarlijke voorwerpen kan vinden.

Tip 6: Beveilig trappen en balkons

Trappen en balkons kunnen gevaarlijk zijn voor honden, vooral voor jonge of oudere honden die moeite hebben met traplopen. Installeer hekjes aan de boven- en onderkant van de trap om ervoor te zorgen dat je hond niet per ongeluk van de trap valt. Als je een balkon hebt, zorg er dan voor dat de balustrade stevig is en dat er geen openingen zijn waar je hond doorheen kan glippen. Houd ook altijd een oogje in het zeil wanneer je hond zich op trappen of balkons bevindt, vooral als hij nog moet wennen aan deze nieuwe omgeving.

Tip 7: Vermijd giftige planten en voedsel

Sommige planten en voedingsmiddelen kunnen giftig zijn voor honden. Zorg ervoor dat je huis vrij is van giftige planten zoals lelies, azalea’s, dieffenbachia en philodendrons. Controleer ook of de planten in je tuin niet schadelijk zijn voor je hond. Daarnaast zijn er veel voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn, zoals chocolade, uien, druiven en xylitol (een zoetstof die vaak in kauwgom en snoep wordt gebruikt). Zorg ervoor dat je hond geen toegang heeft tot deze potentieel gevaarlijke stoffen en informeer jezelf over welke voedingsmiddelen veilig zijn voor je hond.


Het creëren van een veilige omgeving voor je hond is van groot belang om ervoor te zorgen dat hij gezond en gelukkig blijft. Door gevaarlijke stoffen op te bergen, elektrische kabels te beschermen, een veilige zone te creëren, de tuin te beveiligen, losse voorwerpen buiten bereik te houden, trappen en balkons te beveiligen en giftige planten en voedingsmiddelen te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je huis een veilige haven is voor je harige vriend. Elke hond is uniek en heeft specifieke behoeften. Blijf alert en bestudeer het gedrag van je hond om eventuele andere gevaren in je huis te identificeren. Bekijk ook onze tips om je hond fit en gezond te houden.

Terug naar blog