Tips voor het verzorgen van je hond

Tips voor het verzorgen van je hond

Als trotse eigenaar van je harige vriend, heb je natuurlijk alles voor hem of haar over. Of je nu net een nieuwe puppy hebt verwelkomd of al jaren een hondenouder bent, het is altijd goed om je verzorgingsroutine te verbeteren. We hebben daarom enkele tips voor je op een rijtje gezet waarmee jij ervoor kunt zorgen dat je hond een lang, gelukkig en gezond leven kan leiden.

Borstelen voor een glanzende vacht

Een glanzende vacht van een hond is niet alleen mooi om te zien en zacht om te aaien, maar het is ook een teken van een gezonde hond. Plan daarom regelmatige borstelsessies in, afhankelijk van het type vacht van je hond. Lange vachten hebben meer onderhoud nodig dan korte vachten. Door de vacht van je hond regelmatig te borstelen verwijder je dode haren en voorkom je klitten. Met onze 6-in-1 verzorgingsset voor huisdieren heb je alles wat je nodig hebt om de vacht van je hond te verzorgen en te laten glanzen.

Verzorging van de nagels

Te lange nagels kunnen pijnlijk zijn voor je hond en zelfs problemen veroorzaken bij het lopen. Tijdens het lopen over straat en ruwe ondergronden slijten de nagels van je hond. Echter raken de duimnagels de grond niet, deze nagels zullen dan ook het vaakst geknipt moeten worden. Sommige honden hebben aan de achterpoot een extra teentje met een nagel: ook wel hubertusklauw of wolfsklauw genoemd. Dit is het teentje aan de zijkant van de poot. Ook deze nagel slijt niet af en zal dus ook vaker geknipt worden worden.

Zorg ervoor dat je de nagels van je hond regelmatig controleert en indien nodig knipt, bijvoorbeeld met onze nagelknipper voor honden. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, vraag dan advies aan je dierenarts of een professionele trimmer.

Goede tandverzorging

Het verzorgen van het gebit van je hond is, net als bij mensen, erg belangrijk. Zonder de juiste verzorging zullen er uiteindelijk tandproblemen bij je hond onstaan, zoals tandplak, tandsteen en tandvleesontsteking. Een ongezond gebit kan je hond enorm veel ongemak bezorgen. 

Het poetsen van de tanden van je hond is de beste manier om het gebit te verzorgen. Zorg er wel voor dat je alleen tandpasta gebruikt die bedoeld is voor huisdieren. Tandpasta voor mensen is namelijk schadelijk voor huisdieren.

Behalve met het poetsen van de tanden kun je ook kauwsticks, spoelmiddel of spray gebruiken voor de verzorging van het gebit.

Gezonde voeding en hydratatie

Een uitgebalanceerd dieet is cruciaal voor de gezond van je hond. Met slechte voeding kunnen er lichamelijk problemen ontstaan zoals overgewicht, suikerziekte, gewichtsaandoeningen en nierziekten.

Welke dieet voor jouw hond perfect is, hangt af van verschillende factoren zoals:

  • Afmeting
  • Leeftijd
  • Gezondheid
  • Energiebehoefte

De ideale voeding voor jouw hond zal dus indivueel moeten worden uitgezocht.

Voldoende lichaamsbeweging

Honden hebben dagelijks voldoende lichaamsbeweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Afhankelijk va hun ras, grootte en genetische aanleg hebben sommige honden veel meer lichaamsbeweging nodig dan anderen. De Border Collie is bijvoorbeeld een hond vol energie, die zich zonder voldoende lichaamsbeweging gaat vervelen en misdragen.

Spelen en sociale interactie

Honden zijn van nature sociale dieren en hebben mensenlijk contact nodig om zich gelukkig te voelen. Het is dan ook erg belangrijk om elke dag wat quality-time door te brengen met je hond door samen te spelen, te knuffelen of gewoon samen te ontspannen op de bank.

Terug naar blog